Skip to content

Skins – Naomi och Emily

Skins är en brittisk satirisk dramatisering som handlar om en samling unga människor i staden Bristol i sydvästra England. Dess omtvistade story har tagit upp problem som många ungdomar kan relatera till såsom exempelvis emotionell instabilitet, nedstämdhet, depression, drogberoende, ätstörningar, bipolär personlighetsstörning och dysfunktionella familjer. Varje avsnitt belyser en specifik karaktär och de utmaningar denne möter i sitt liv. Avsnitten är uppkallade efter den karaktär som de handlar om. TV-serien skapades av Bryan Elsley och Jamie Brittain för Company Pictures och premiären visades på kanalen E4 den 25 January 2007. Skins sändes under sju säsonger och det sista avsnittet sändes den 5 Augusti 2013.

Skins lesbiska par har blivit symboler

Skins inflytande på modern ungdomskultur

Skins har givit upphov till termen ”Skinsfest”, vilket syftar till en hemmafest eller privatfest där ungdomar träffas för en natt av hejdlöst drickande och droganvändning. Det har inträffat flera incidenter i Storbritannien och på Irland där unga privatpersoner har marknadsfört ”Skinsfester” på sociala medier och sedan fått sina hus invaderade av upp till 200 personer, vilket ibland dessvärre resulterat i rejäla skador på egendom och hus. Trots det faktum att dessa övergrepp inte har haft någon som helst egentlig koppling eller anslutning till TV-serien så har nyhetskanaler rapporterat att de kallas “Skinsfester”. I både Leicester och Brighton har klubbkvällar marknadsförts som ”Skinsfester”.

Serien har kritiserats för att utmåla tonåringar på ett negativt sett där varenda 16-18 åring röker spliff dagligen och dricker som att det inte fanns någon morgondag. Seriens skrivare har besvarat denna kritik med att det medvetet tar med en del överdrifter för att göra showen mer intressant. Seriens skrivare hade en genomsnittsålder på bara 21 år när serien skrevs. Skins är ursprungligen en brittisk TV-serie men den har blivit mycket populär över stora delar av världen, mycket tack vare sina utlämnande skildringar av ungdomars ångest och utmaningar i vardagen. Ungdomar ifrån världens alla hörn ser och identifierar sig med seriens karaktärer.

Skins bryter ner tabun och barriärer

Seriens första lesbiska relation fick en enorm reaktion från fansen. Scenen där de kvinnorna Emily och Naomi nyligen blivit ett par, och håller varandra i händerna genom en kattlucka, är en av seriens mest uppskattade. Det finns genom seriens gång, många magiska ögonblick som delas av paret men det är denna scen som visar hur karaktärerna faller för varandra. Naomi, som fortfarande inte är helt bekväm med sin dragning till Emily, frågar om de kan stanna där de är. Scenen representerar för många de hinder och utmaningar som unga lesbiska kvinnor kan möta under uppväxten. Det är en scen som förkroppsligar hur väl Skins kunde bryta ner tabun och barriärer.

För Londonborna Lily Loveless och Kathryn Prescott som porträtterar Naomi och Emily i Skins, kom rollerna med ett visst ansvar. När Naomi och Emily inledde sin första lesbiska relation i serien, så blev deras karaktärer symboler för lesbisk kärlek hos många av seriens fans. De har tillägnats flera hemsidor som hyllar deras respektive karaktärer och många tittare har hört av sig och velat tacka för att de själva har vågat ta steget att leva ut sin sexualitet efter att ha sett serien.

Dåligt inflytande eller en spegelbild av verkligheten?

Serien har kallats för ”det farligaste program som någonsin har visats på TV”. Sanningen är nog att Skins snarare är en spegelbild av dagens ungdomskultur mer än vad det är menat att vara en handbok i uppförande. Serien innehåller en hel del upprörande beteende såsom hejdlöst rökande, drickande och piller-poppande. Allt detta bedrivs i vår nuvarande verklighet där väktare och vuxna i allmänhet är otillräckliga, inte att lita på eller bara saknas. Detta må kanske inte vara ett bra budskap ifrån seriens sida men likväl så är det en tragisk verklighet for många barn och ungdomar. Skins är ett foto av livet och den juvenila fasen där det är fritt fram för alla att försöka finna sin egen väg.