Skip to content

Skam från Norge

Känner du till Vilde, Noora, Eva, Chris och Sana? Då är chansen stor att du tillhör en av alla dem som har tittat på TV-serien Skam. Skam är en norsk serie som är producerad av Norges motsvarighet till SVT, nämligen NRK. Historien äger rum i nutid och utspelar sig på en gymnasieskola där detta gäng går i första ring. De känner inte varandra från början utan börjar lära känna varandra eftersom de håller på med en viktig aktivitet tillsammans – att se till att avslutningen i tredje ring blir så bra som möjligt. För att detta ska vara möjligt måste de samarbeta.

Skam och sex

Skam handlar om tonåringar och riktar sig främst till denna åldersgrupp, även om serien har tittare i alla åldrar både i Norge och Sverige. Ett stort tema i historien är sex. Som många andra gymnasieungdomar är sexualitet en stor sak och det pratas mycket om vem som har gjort vad med vem. Karaktären Vilde är en av de mer naiva tjejerna som tidigt har siktet inställt på skolans sexigaste och mest populära kille; den två år äldre William. I början av säsong ett har hon bestämt sig för att det är honom hon ska förlora oskulden med och detta planerar hon med sina vänner.

I Skam är sex ett hett ämne

Karaktärerna i denna TV-serie är omsorgsfullt skapade för att visa upp ett relativt vanligt kompisgäng. Förutom naiva Vilde finns även impulsiva Eva, intellektuella Noora, humoristiska Chris och den skarpa men något skrämmande Sana. Dessa vänner kan verka vara ett omaka gäng men de kompletterar varandra i många situationer. I Skam kommer flera frågor om sexualitet upp och dessa fem karaktärer reagerar ofta helt olika, vilket skapar en spännande dynamik. Kanske är det i och med detta som serien har blivit såpass populär som den har blivit. Den har blivit uppskattad för sitt sätt att berätta och för att inte väja för ämnen som kan vara obekväma.

En populär serie

Under säsong ett får tittarna följa Eva och hur hennes relation till pojkvännen Jonas går upp och ner. Deras förhållande verkar från början vara stabilt men snart märker man att Eva är fylld med tvivel. Samtidigt som de fem vännerna lär känna varandra mer väcks många frågor kring Eva och Jonas. Under säsong två riktas strålkastarna mot en annan person, nämligen Noora. Även här är kärlek och sex i fokus. Det som Skam har blivit väldigt hyllad för är senare i säsong tre när den första homosexuella relationen får ta plats i rutan. Denna gång är det Isaks tur att vara i centrum.

Skam skildrar det som många ungdomar går igenom. Man skaffar vänner, man förlorar vänner, man funderar på sin sexualitet, man hånglar med någon, ligger med någon annan och under tiden som allt detta sker går man i skolan och försöker få någorlunda bra betyg. Serien har fått priser för sin förmåga att skildra verkligheten som den faktiskt är, utan några förskönande omskrivningar. Kanske är det på grund av igenkänning som Skam har blivit så uppskattad av så många, det verkar nämligen som att nästan alla kan identifiera sig med någon karaktär i serien. I Norge har serien vunnit priser på Gullrute-galan för bland annat ”Bästa TV-drama”. Ida Vennerød Kolstø heter hon som har klippt serien och även hon blev belönad med en egen Gullrute under galan som ägde rum i maj 2016.

Något för alla

Skam har blivit något av en succé i Norge och under vintern 2016 har den även kommit till Sverige. Seriens popularitet har brett ut sig och på många sociala medier kan man göra tester för att få reda på vilken karaktär man är mest lik. Serien har även jämförts med andra TV-serier som har sänts tidigare, bland annat Girls av Lena Dunham och TV-serien Glappet som var populär i Sverige under slutet av 90-talet. Den kultförklarade serien Spung och SVTPlay-satsningen Portkod 1321 har också nämnts i sammanhanget. Det som dock gör att Skam är unik i denna samling är att det är den enda serien som har gjort homosexualitet till en huvudhandling.