Skip to content

Orange is the new black

Tv-serien Orange Is the New Black är den mest sedda originalserien som Netflix har gjort. Den hyllas bland annat för sin originalitet, humaniseringen av fångar och hur personer av alla kön, nationaliteter, kroppstyper och sexuella läggningar får ta plats. På kvinnofängelset Litchfield följer man fångarna och deras dagliga liv. Man ser hur relationer skapas, hur människor förs samman eller vänds mot varandra. I varje avsnitt får man följa en specifik fånge, se hur de hamnat i fängelset och vem de var innan de åkte in. Orange Is the New Black är en serie som är svår att sluta titta på, en serie som för med sig både skratt och tårar.

Orange Is the New Black och populariteten

Det finns många anledningar till varför Orange Is the New Black är så otroligt populär. Man får följa en helt vanlig persons resa; från ett bekvämt liv med fästmannen i New York till 15 månader i fängelse. Karaktärerna i serien är mänskliga, det skulle kunna vara vem som helst av oss och tillbakablickarna på karaktärernas förflutna gör att man får en förståelse för varför de beter sig som de gör. Det är omständigheter som var de är uppväxta, familjen de är född i och relationer som byggts upp under livet som lägger grunden till deras beslut och handlingar. Många gånger är det omständigheter de inte kan påverka.

Orange is the new black

Det är svårt att inte skapa starka känslomässiga band till karaktärerna i Orange Is the New Black. Man får se dem gråta, skratta, bli kära, övergivna och lurade. Serien visar hela spektrumet från de allra vackraste och kärleksfullaste delarna av att vara människa till de mörkaste. När två personer blir kära vill man så gärna att det ska gå bra, man vill att kärleken ska vinna och att det ska gå att finna lycka trots att man sitter inlåst. Serien inger mycket hopp men det är inte sällan som hoppen grusas och byts ut mot tårar, ilska eller ren frustration.

Historien bakom serien

Serien är i själva verket baserat på en verklig historia. Seriens Piper Chapman heter i själva verket Piper Kerman och hennes bok ”Orange Is the New Black: My Year in a Women’s Prison” släpptes 2010. I boken berättar Piper om anledningen till att hon hamnar i fängelset. 1993, direkt efter examen, reser hon runt med sin vän och älskarinna Nora Jansen. Nora är drogsmugglare och Piper går så långt som att bära en väska med tvättade pengar innan hon åker tillbaka till San Francisco för att ta tag i sitt liv. Sex år senare blir Piper namngiven av Nora under förhör och blir därför dömd till 15 månader i fängelse.

En stor skillnad mellan boken och serien Orange is The New Black är att Piper och hennes före detta flickvän återses i fängelset. I serien är namnet utbytt till Alex Vause och hon är en utav huvudpersonerna. Trots ilska och besvikelse över att Alex namngett henne verkar Piper finna en trygghet i att ha sin gamla vän där. Deras relation utvecklas mycket under seriens gång och är ett återkommande tema. Man kan säga att serien är en dramatiserad version av boken och verkligheten, det är fler och större konflikter och de sexuella relationerna återfinns inte alls i boken. Tv-serien Orange Is the New Black har fokuserat på relationer mellan människor, oavsett könstillhörighet, kroppsform, härkomst eller sexuella läggning. Den lyckas visa att vi alla är individer och att vi alla förtjänar att synas och ta plats.

En otroligt sevärd serie

Orange Is the New Black är en serie som alla borde se. Det finns en kärlek och acceptans till hur vi alla är olika och att det är ok. En känsla av att man inte ska döma någon vid en första anblick eftersom man inte har en aning om vad som finns i bagaget. Orange Is the New Black bryter ner fördomar och visar att vi alla innerst inne är människor som vill bli älskade och accepterade för de vi är. Att alla har rätt till att vara och känna så som de gör. Än så länge ligger 4 säsonger uppe på Netflix men med 3 ytterligare säsonger planerade finns det mycket att se fram emot!