Skip to content

Afterellen.com

Afterellen.com är knutpunkten du letat efter för roliga, tänkvärda och intressanta perspektiv på lesbiska och bisexuella relationer i populärkultur. På sajten hittar du recensioner av de senaste filmerna och tvserierna med lesbiska och bisexuella, nyheter från Hollywood, intervjuer med de största stjärnorna och roliga krönikor skrivna av personer som förstår vikten av representation i dagens medielandskap. Afterellen grundades 2002 och har fått sitt namn efter den världsberömda talkshowvärdinnan Ellen DeGeneres. När hon kom ut som lesbisk 1997 skapade det stormvågor i USA, och enda sedan dess har hon varit ett föredöme för unga HBTQ-personer. Idag är sajten den största i världen inom sin genre.

Afterellen visar det senaste från röda mattan

Afterellen och popkulturen

Afterellen fokuserar på populärkulturen eller popkulturen som det brukar kallas. En av sajtens mest berömda inslag är den årliga Hot 100 omröstningen, där läsare utnämner de hundra sexigaste kvinnorna i film, tv och musikbranscherna. Några av sajtens största teman är krönikor och recensioner av tv-serier såsom Orange is the New Black, Once Upon a Time, Transparent, Pretty Little Liars och The 100. Alla dessa serier har framträdande lesbiska och bisexuella kvinnliga karaktärer, något som blir vanligare och vanligare för varje år.

Men det är inte alltid som Hollywood hanterar HBTQ-frågor bra. Afterellen har blivit en välkänd plats där Hollywood kan kommunicera med sina fans. Idag är diskussionerna på nätet långt viktigare för framgång än recensioner i tryckta tidningar, och när fans har åsikter så kan saker och ting hända fort. 2016 exploderade exempelvis internet när producenterna av den post-apokalyptiska tv-serien The 100 dödade av en av de lesbiska hjältinnorna. Många HBTQ-fans hotade att bojkotta serien. I sådana lägen blir sajter som denna naturliga mötesplatser och försoningsplatser. Producenterna till The 100 skrev flera krönikor för att försöka förklara sina beslut.

Ellen DeGeneres som HBTQ-ikon

Afterellen har Ellen DeGeneres som sin ledstjärna. Ellen föddes 1958 i Louisiana i södra USA och blev först känd som ståuppare. Hennes improviserade komedi på scen blev så omtyckt och omtalad att hon fick ett möjlighet att göra en egen tv-serie. Tv-serien hette Ellen och var i mångt och mycket baserat på Ellen DeGeneres riktiga liv som ståuppare. I tv-seriens mest omtalade avsnitt så kommer Ellens roll ut ur garderoben i samtal med en fiktiv terapeut, som spelades av Oprah Winfrey, som är en av USAs mest kända talkshowvärdinnor. Avsnittet blev rikskänt och fick skyhöga tittarsiffror.

Senare samma år träffades Ellen och Oprah igen, men den här gången som sig själva. De gjorde en intervju på Oprahs talkshow. Där berättade Ellen officiellt att det inte bara var hennes karaktär som var lesbisk, utan att det även gällde henne själv. Idag kan det vara svårt att förstå vilket enormt mod som krävdes för att komma ut ur garderoben för tjugo år sen, och vilka stora efterdyningar som intervjun fick. Sedan dess har Ellen DeGeneres blivit en symbol för HBTQ-rörelsen, bland annat genom att ge namn till Afterellen.

En trygg plats

Afterellen är en trygg plats, inte bara för HBTQ-läsare utan för alla som är trötta på homofobi och inskränkta attityder. Och det är en rolig plats som förstår popkulturen. På sajten hittar du alla de senaste nyheterna om underhållning och kultur, skrivna av professionella och insatta journalister. I en tid då många sajter bara jagar klick med korta artiklar och återanvänt material, går Afterellen åt motsatt håll och fokuserar på kvalitetsjournalistik och egenproducerade artiklar. Onlinemagasinet ser till att du inte missar de senaste web-miniserierna, utländska filmerna med HBTQ-tema eller böcker utgivna på små förlag bara för att det är nåt som de stora mediejättarna ignorerar.